Прокуратурата поиска от главния прокурор снемането на имунитета на Кирил Петков

Софийска районна прокуратура (СРП) предложи на главния прокурор Иван Гешев да внесе мотивирано искане до Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу бившия министър-председател и настоящ депутат в 49-ото Народно събрание Кирил Петков. Това посочват от държавното обвинение.

Предложението на държавното обвинение е изготвено във връзка с досъдебно производство относно декларация за гражданство, подадена на основание чл.110 от Конституцията на Република България с неверни данни.

Според прокуратурата от събраните доказателства в хода на разследването, може да се стигне до извода, че в подадената от Кирил Петков пред президента на Република България декларация, е затаена истина – наличие на двойно гражданство, и е потвърдена неистина, че лицето отговаря на условията за избиране на народни представители.

Припомняме, че като служебен министър през 2021 г. Кирил Петков заяви, че се е отказал от канадското си гражданство. Заради спора около гражданството му от ГЕРБ сезираха Конституционния съд и той образува дело по казуса. МВнР отправи и запитване по темата до посолството ни в Канада.

„Ще си дам имунитета доброволно, за да се знае, че не се страхувам, но чак когато комисията в парламента бъде съставена и всички документи по това дело станат абсолютно ясни. Искам да покажа на българския народ как прокуратурата използва невалидни казуси за политически натиск“, коментира пред медиите Кирил Петков искането на имунитета му и уточни, че преди комисията да реши каквото и да било, ще си даде доброволно имунитета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *