Пеевски стана член на комисията по конституционни въпроси

Сблъсък между глобения за корупция по закона „Магнитски“ Делян Пеевски и независимият депутат Радостин Василев беляза началото на пленарния ден в Народното събрание. Причина за това стана изказване на Василев по повод предложението на ДПС за включването на Пеевски в конституционна комисия и поискания от главния прокурор имунитет на Бойко Борисов.

„Виждам, че в Движение за права и свободи има предпочитание господин Пеевски да стартира бързо с конституционната промяна. Явно новият парламент ще доближи нови небеса в своето развиване. Предполагам по-късно Халил Летифов би трябвало да оглави Централната изборна комисия поради сигналите против него в полицията за пазаруване на гласове. Г-н ръководител, къде е точката в дневния ред за имунитета на господин Борисов? Всички знаем, че основният прокурор е подал в Народното събрание искане за събаряне на неговия имунитет. Моля Вие да припознаете тази точка като значима от дневния ред – много по-важна е от Всемирния пощенски съюз, и да я включите в дневния ред, за да може да бъде потърсена сметка на Борисов преди прокуратурата да бъде овладяна“, прикани Радостин Василев.

Делян Пеевски обаче му подвикваше нещо от място. След изказването си Радостин Василев отиде до депутатската банка на Пеевски, последваха и остри реплики от ДПС.

След доста дебати по темата, санкционираният по глобалния закон „Магнитски“ депутат от ДПС Делян Пеевски, стана член на парламентарната комисия по конституционни въпроси. Това стана с подкрепата на ГЕРБ, ДПС и ИТН, както и поради отказа на „Възраждане“ да участват в гласуването.

До гласуването се стигна, след като във вторник председателят на ДПС Мустафа Карадайъ внесе предложение за промяна в състава на комисията. Тя ще обсъжда промените в Конституцията. Карадайъ поиска член от квотата на ДПС да стане Делян Пеевски, който да заеме мястото на вече избрания Гюнер Ахмед.

Според съобщение на пресцентъра на НС лидерите на ПП-ДБ, както и народни представители от ПП са гласували с „въздържал се“. Това са Кирил Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владимир Панев. Те не са натиснали бутона „против“. Същото са направили шефът на правната комисия Стою Стоев и колегите му: Христо Даскалов, Калоян Икономов и Васил Стефанов. Общо 8 депутати от ПП-ДБ са гласували въздържал се. 

Много особено бе поведението на „Възраждане“. В началото на дебата по предложението депутатът от партията Цончо Ганев призова на няколко пъти ПП-ДБ да подкрепят Пеевски, за да си платят цената за влизането в колаборация с ГЕРБ и ДПС.

След това обаче всички депутати от „Възраждане“ отказаха да вземат участие в гласуването и така Пеевски стана член на комисията. Това на практика позволи Пеевски да бъде избран, защото ако срещу предложението бяха гласували 35 от депутатите на Костадинов, гласовете „против“ и „въздържал се“ щяха да са повече от тези „за“.

Така най-важната фигура на ДПС влезе в комисията, от която се очаква да измисли реформата в основния закон – основният приоритет на новата коалиционна власт на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Вчера Пеевски и партийният му лидер Мустафа Карадайъ подкрепиха кабинета „Денков-Габриел“ именно с аргумента, че го правят, за да се проведе конституционната реформа, която трябва да преструктурира съдебната власт и да ограничи служебните правителства.

Те твърдяха, че това не означава, че застават зад новото правителство. А управляващите постоянно заявяват, че не се търсили помощта на ДПС за кабинета си. Новоизбраният правосъден министър Атанас Славов обаче недвусмислено заяви вчера: „Единственият шанс този парламент да оцелее политически и правителството да остане на власт е да се извърши конституционна реформа.“

По-рано днес Пеевски посети стаята на ПП в парламента, където разговаря с депутата Никола Минчев и Кирил Петков. „Няма нищо да ви кажем сега. Говорихме по същите теми, по които и в петък – за конституционната реформа.

„Разговаряме, нали това бе смисълът, че вчера ги подкрепихме. Обсъдихме проекта ни, и те имат проект, чакаме да ни го изпратят“, коментира Пеевски, а Кирил Петков излезе от стаята, без да коментира срещата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *