Порочното правителство „Денков-Габриел“ започнаха с чистките

Новият стар министър на финансите Асен Василев върна бившия директор на Националната агенция за приходите (НАП) със спорна репутация Румен Спецов начело на агенцията. Това е едно от първите решения на правителството „Денков-Габриел“.

Министерският съвет освободи днес Борис Михайлов от длъжността изпълнителен директор на Националната агенция за приходите (НАП), а официалният повод за рокадата е влошаването на събираемостта на приходите от ДДС.

„Спецов е висококвалифициран експерт с дългогодишен опит в Националната агенция за приходите и в областта на данъчната политика и законодателство, както и защитата на националната сигурност“, се посочва в съобщението.

Спецов бе лично назначение на Асен Василев, който в правителството на Кирил Петков отново бе министър на финансите. Василев неколкократно се наложи да го защити след скандала, който избухна с бившата фирма на данъчния шеф.

Спецов се прочу с това, че бившата му фирма „Гранекс трейдър“ се оказа в списъка на големите длъжници към НАП със задължение от 1,15 млн. лв.  Както стана известно, Спецов е купил фирмата през 2015 г., а през 2016 г. я продава на малоимотно лице. Появиха се съмнения, че Спецов е побързал да продаде фирмата си преди да му бъде връчен акта от назначената данъчна ревизия, която установява големи данъчни задължения. Прокуратурата започна разследване случая.

Интересна подробност е, че след напускане на поста Спецов декларира супер скъп апартамент от 120 кв.м. в Дубай, закупен от съпругата му през 2021 г. със заем от дубайска банка.

Любопитното в тази смяна е, че по време на мандата си в НАП, Спецов отчете слаби резултати по няколко знакови проверки, като например тази на депутата от ДПС Делян Пеевски. Сдружението БОЕЦ разкри, че по времето на Спецов данъчната агенция е направила проверка на Пеевски, за която е издаден ревизионен акт № Р-22221421003286-091-001/23.11.2021 г. С него не са установени допълнителни задължения, независимо че през юни 2021 г. депутатът от ДПС влезе в американския санкционен списък „Магнитски“ с данни за корупция, а през октомври гръмна международният скандал „Досиетата Пандора“ с тайните офшорки на Пеевски.

Още в деня на назначаването на Спецов разследващият сайт Bird.bg разкри, че новият данъчен шеф има спорен момент в биографията си, който поставя етичен казус за неговата годност да заема поста.

От официални данни в Търговския регистър и в публични списъци на НАП стана ясно, че на 13 април 2016 г. Спецов е продал своята фирма „Гранекс Трейдър“ ЕООД на малоимотно лице. Това се случва няколко седмици, след като на 17 март 2016 г. на Спецов е връчен ревизионен доклад от НАП за установени задължения между 1 и 1.5 млрд. лв. след проведена данъчна ревизия. В миналото продажбата на закъсали фирми с големи дългове към НАП бе широко разпространена практика за избягване на данъчно облагане и източване на данъци, поради което впоследствие се наложиха законови промени.

Към днешна дата сумата от 1.5 млн. лв. продължава да се води несъбрана в регистъра на длъжниците на НАП.

След 5 месеца мълчание на 1 октомври 2021 г. Спецов даде първото си интервю по случая, като обясни, че не е вършил никакви данъчни измами. В обясненията си пред „24 часа“ Румен Спецов призна, че е знаел за установените от данъчните задължения на „Гранекс трейдър“, преди да я продаде на малоимотното лице. Спецов обяснява, че фирмата му се е занимавала с търговия със зърно, като е искал да развива и производство на фуражи, но не успял да намери финансиране и се разочаровал. Затова решил да продаде компанията, а купувачът, който се оказва малоимотно лице от драгоманско село с криминални прояви, сам го намерил. На срещите с купувача Спецов обяснил състоянието на компанията и започналото производство от страна на НАП, за което обаче нямал никакви притеснения. Не поискал свидетелство за съдимост и затова не знаел за криминалните прояви на новия собственик.

Депутатите от ГЕРБ, които сега си партнират с партията на Асен Василев за поддържане на новото правителство, тогава широко разгласиха случая и попитаха „Г-н Спецов бил ли е спец по източване на държавната хазна“. Тома Биков пък лично засне „офиса“ на малоимотното лице – купувач насред храсталаци и шубраци в драгоманското село Яблотина.

Възстановен на поста е и директорът на Агенция „Митници“ от предходното управление на Василев Павел Тонев, който оглавяваше институцията и по време на кабинета „Орешарски“.

„Отново ще разчитам на професионализма на Павел Тонев и Румен Спецов, за да бъде наваксано изоставането от над 1 млрд. лв. в събираемостта на бюджетните приходи“, коментира финансовият министър Асен Василев. Той обяви, че са нужни „спешни действия и мерки за мобилизиране на усилията на приходните администрации“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *