ПП удариха дъното: Асен Василев избра човек на ДПС за борда на ЕИБ – уволнен за корупция

Провалът на ПП вече не може да бъде спрян – финансовият министър и съпредседател на „Промяната“ избра човек на ДПС, изритан за корупция, за борда на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) на мястото на изгонената от общественото недоволство съпруга на Даниел Лорер – Виолета.

Става дума за Гергана Беремска, която от години е във Министерството на финансите под крилото на Ахмед Доган.

Заради нея през 2008 г. Европейският съюз отряза стотици милиони евро средства от парите за България. Колегите от bird.bg напомниха, че Гергана Беремска беше отстранена от поста държавен съкровищник заради корупция по изричното настояване от ЕК.
В началото на април 2008-а дойде новината, че двама висши държавни чиновници се оттеглят от постовете си на ръководители на изпълнителните агенции по предприсъединителна програма ФАР в Министерството на финансите (МФ) и в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), съобщиха от финансовото министерство във вторник. Това са държавният съкровищник в МФ Гергана Беремска и покойният вече зам.-регионалният министър Димчо Михалевски.

Двамата продължиха да изпълняват функциите си в изпълнителните агенции до назначаването на нови титуляри, чиито номинации ще бъдат известни до края на седмицата.

Парите за проектите по ФАР, които се администрират от двете агенции, бяха спрени в началото на март след писмо на директора на генерална дирекция “Разширяване” в Европейската комисия Майкъл Лий от 28 февруари 2008 г. до националния координатор на ФАР Димитър Ивановски.

В писмото си Лий остро разкритикува двете изпълнителни агенции за слабия контрол по управлението и отпускането на средствата по програмата и посочи 25 слабости, илюстрирани с конкретни примери . Спрените пари са около 50 млн. евро, а от ЕК поискаха до 31 март България да представи мерки за подобряване на контрола върху усвояването на европейските средства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *