Социалният министър Иванка Шалапатова на хранилка при „Дънди Прешъс“

Фондацията на социалния министър Иванка Шалапатова е щедро спонсорирана от канадската компания, изнасяща златото на България „Дънди Прешъс“. Това става ясно от сайта на неправителствената организация „За нашите деца“, чийто дългогодишен директор е министърката, фенка на ЛГБТИ движението, алармира „Филтър“.

Шалапатова нашумя с искането на оставката й заради подкрепа на джендърството и Истанбулската конвенция. Тя е номинация лично на премиера Николай Денков. Била е заместник-министър на труда и социалните грижи и в служебното правителство на Марин Райков през 2013 г.

Фондацияте на Шалапатова „подкрепя“ децата и е една от водещите в България. Финансирането от държавата е 1,9 милиона лева, разкрива отчетът за дейността на „За нашите деца“ през 2022 г.

Само за 5 години, между 2011 г. и 2016 г. фондацията на Иванка Шалапатова пък е получила 22 млн. лева

Един милион лева пък са приходите от проекти и 711 хиляди лева от корпоративни партньори. Това са големите фирми, които даряват, като една от водещите е „Дънди Прешъс“ — канадската компания, която повече от 20 години копае българското злато и го изнася зад граница, а плаща само 1% от стойността му. От отчета на фондацията на Иванка Шалапатова не става ясно колко пари даряват „Дънди Прешъс“ всяка година. Посочено е, че са традиционен партньор в организирането на най-голямото благотворително събитие – „Вечер на добродетелите“. Освен него компанията подкрепяла различни каузи и инициативи като „Детска къща“, приемна грижа и други.

Заради лошата си репутация канадската златодобивна компания финансира инициативи на засегнатите общини, където развива неекологичната си и унищожителна дейност. Това са пари за читалища, самодейни трупи, облагородяване на паркове. Държавата прави плахи опити да увеличи концесионната такса на канадците, но никога не успява, а те трупат все по-големи печалби от българското злато.

Иванка Шалапатова не е напуснала управлението на фондацията си, щедро финансирана от „Дънди Прешъс“, защото тя е с нестопанска цел. В същото време новото правителство, от което е част и Шалапатова, ще трябва да контролира дейността на компанията. Според юристи отношенията на министъра с „Дънди“ по закон не са пречка, но има сериозен морален казус.

Точно заради обществения морал Шалапатова търпи критики и недоволството срещу нея нараства сред противниците на Истанбулската конвенция и гей парада. Вече бяха публикувани нейни снимки от социалните мрежи със знамето на хомосексуалните хора. През годините тя и фондацията й са работили и защитавали каузите на Българския хелзинкски комитет, който под маската, че се бори за правата на различните, налага нова либерална цензура и оказва натиск върху нормалното семейство и консервативните ценности.

Иванка Шалапатова е за Истанбулската конвенция, която трябва да бори домашното насилие, но и легализира джендърството. Първият враг на новата министърка е Инициативен комитет срещу пропагандата за промяна на пола и въвеждането на джендърството в образователната система. От комитета са близки до идеите на БСП. В него са легендарната треньорка по художествена гимнастика Нешка Робева, бившият национал по футбол Емил Костадинов, юристи, артисти, университетски преподаватели. Те първи призоваха за оставката на Шалапатова заради подкрепата за джендърство. Според тяхна декларация Шалапатова няма административен опит, но е пристрастна и обвързана с неправителствени организации, зависими от чужди източници на финансиране.

„Това назначение оправда дългогодишните твърдения на редица общественици за лична уния между джендър-средите и държавната власт. Срастването на държавата със зависими от чужбина НПО беше доказано на практика“, пише в декларацията на комитета. Те посочват, че фондацията „За нашите деца“ е член на Национална мрежа за децата, която е известна проджендър обществена организация. През годините е получавала огромно финансиране от чуждестранни източници. Цитират се медийни публикации, според които фондацията на Шалапатова е получила 22 милиона лева между 2011 и 2016 година. Твърди се също, че е в конфликт на интереси като министър и изпълнителен директор на НПО, което е доставчик на социални услуги и е подчинено на ръководеното от нея министерство.

„Съмнително е, че Шалапатова няма да фаворизира своите бивши колеги от неправителствения сектор в областта на социалните услуги. Може да се предположи, че политиката на министър Шалапатова ще облагодетелства пряко или косвено фондацията й“, пишат от Инициативния комитет. Подчертава се, че Социалното министерство пряко ръководи политиката, свързана със социалните услуги, които предоставя нейната фондация.

„Чудно ли е тогава защо в Народното събрание се внасят законопроекти, които повишават ролята на неправителствените организации в областта на социалните услуги?“, питат противниците на джендър идеологията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *