„Правосъдие за всеки“ заряза порочната сглобка на ПП-ДБ заради поредното предателство

Готви се подмяна на съдебната реформа. От инициативата „Правосъдие за всеки“ – гражданското сдружение, което беше основен партньор на  „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ (ПП-ДБ) в областта на правосъдната реформа, обявиха на пресконференция днес, че прекратяват споразумението си с коалицията.

„От този момент нататък считаме, че повече нямаме споразумение с ПП-ДБ, нито едно нещо не е изпълнено от това споразумение“.

Те обърнаха внимание кои от идеите им – според тях – са опорочени в последния вариант за изменения на основния закон, очакващ подкрепата на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Движението каза, че от 5 техни идеи, в първоначалния вариант са влезли 4, а сега са нула.

От гражданското сдружение не са съгласни с внесения проект за конституционни промени внесени в деловодството на парламента от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. От Инициативата са се опитали да разберат какви са причините за промените и не знаят каква е причината да има такъв проект с такива изменения, които са явно отстъпление от всичко, което е говорено, писано и което е било очаквано да бъде внесено в парламента.

Според представителите на сдружението в проекта липсват важните идеи, за които са се разбрали с десните за промени в правосъдието. А именно заради обещанието на ПП-ДБ да спазва определени ангажименти в конституционната реформа, гражданската инициатива предостави публично подкрепата си на дясното обединение на последните предсрочни избори.

На пресконференция в БТА председателят на правосъдната инициатива Велислав Величков заяви, че с така направената промяна не се ограничават правомощията на главния прокурор. Методическото ръководство върху дейността на всички прокурори, макар и да го няма записано в проекта за промяна на Конституцията – остава. Главният прокурор досега не е ръководил върховните прокуратури, изтъкна Величков.

„Ние не знаем кой е авторът на тези текстове, но в моментът, в който ни бе изпратен проектът, лидерите на политическите партии спряха да си вдигат телефоните. Тези текстове са писани от ГЕРБ и ДПС и най-вероятно от Десислава Атанасова. Вероятно тук е намесен и Делян Пеевски“, съзря Величков.

„Имаме чувството, че четем проекта на ДПС, а не на ПП-ДБ. Да, Христо Иванов беше наречен нашият писмовник и форлайтер (от Бойко Борисов – бел.а.) – човекът, който пише Конституцията. Нали знаете, че в един клас, като си пишете домашното и учителката мине с червения химикал, че има значение само червеният химикал. Някой е минал здраво с червения химикал и е обезсмислил промените за главния прокурор. Ако се правят недопустими компромиси, по-добре да не се прави нищо, защото отварянето на Конституцията сега, ще я затвори за 10 години напред„, отсече Величков. По думите му, накрая е излязло, че затворен кръг от петима души е написал предложенията за поправки в Конституцията.

„Ако текстовете за главния прокурор се приемат в този вид, е по-добре за тези текстове да нямат 160 депутатски гласа“, подчерта той. Когато се приема Конституцията, не може само 5 човека да пишат промените. Накрая излезе, че 5 човека разписаха текстовете, които промениха първоначалния проект, добави Величков.

Освен това, според проекта, след като Висшият съдебен съвет бъде разделен на съдийски и прокурорски, главният прокурор ще ръководи последния, а договорката с ПП-ДБ е била начело да бъде министърът на правосъдието, е сега той дори отпада като член по право, уточниха от „Правосъдие за всеки“.

Според техния анализ главният прокурор и занапред ще упражнява методическо ръководство върху прокуратурите, след като в проекта е записано, че той ще бъде административен ръководител на върховната прокуратура.

Какво ще се случи между първо и второ четене не се знае, но да се прокламират едни идеи, а да се пишат други, е нередно и некоректно, разкритикува той. „Повече нямаме споразумение с ПП-ДБ и с другите политически партии, защото и други съществени точки не бяха изпълнени. Нищо не е изпълнено в общото ни споразумение. В момента е нула и нито една наша идея не се съдържа в проекта за промяна на Конституцията“, разочарован е Велислав Величков. Той се закани, че от „Правосъдие за всеки“ ще организират и протести, за да се противопоставят на съдебната реформа с имитация за запазване на статуквото.

„Правосъдие за всеки“ биха подкрепили промените във Висшия съдебен съвет (ВСС), но ще отстояват исканията си, включително и с протести за промяна правомощията на главния прокурор.

„Да не се опитват чрез номера на китайката да елиминират общественото обсъждане на проекта за промяна на Конституцията“, призова Велислав Величков.

Той посочи, че съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов водил преговорите за конституционните реформи и именно той е приел текстовете с противоречивите промени в длъжността на главния прокурор. Ако се подпишеш, значи одобряваш, каза Величков в отговор на въпрос на журналист. Той настоя да знае кой е писмовникът и редакторът на промените в конституционните текстове. „Правосъдие за всеки“ смятат, че ако промените в Конституцията минат такива, каквито са, ще бъдат по-лоши от сегашните.

От сдружението се опасяват също, че може да се заобиколи изискването за обществено обсъждане на предложенията. „Да гледат улицата вчера (заради протестите срещу насилието над жени – бел.р.) и да си мислят дали пет човека могат да пишат конституционни промени„, обърна се Величков към политиците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *