Народното събрание отново се мести в сградата на бившия Партиен дом

От началото на септември (след лятната ваканция на депутатите) Народното събрание се мести в сградата на бившия партиен дом, е решил председателският съвет на Народното събрание. Като формална причина за преместването се посочва необходимост от ремонт на покрива на досегашната сграда на Народното събрание. По неофициални данни се смята, че затова е възможно преместването да е за около година, но представители на ръководството на парламента не се ангажират с конкретни срокове.

Решението за преместването идва при опасения от представителите на медиите, че след преместването възможностите за срещи и разговори с депутати ще бъдат ограничени и така работата им ще бъде възпрепятствана.

Припомняме, че през есента на 2020 г. беше последното преместване на НС. Тогава имаше протести срещу третото правителство “Борисов” и главния прокурор Иван Гешев. Публичното обяснение тогава беше, че след оскъпен ремонт там има нова, съвременна зала, отговаряща на нуждите на депутатите.

Неофициалното обяснение обаче е, че преместването беше направено тъкмо заради антиправителствените протести. Причината е, че сградата с надпис “Съединението прави силата” е много по-лесна за обграждане и затрудняване движението на депутатите. Докато тази на бившия партиен дом е много по-голяма, с множество входове и изходи.

Медиите вън

Търсен от ГЕРБ ефект при преместването на 44-ото Народно събрание беше, че журналистите на практика нямаха достъп до народните представители. За медиите имаше предвидено помещение с екран, звукът и картина прекъсваха. Но според тогавашния председател на парламента Цвета Караянчева (ГЕРБ) беше достатъчно медиите да правят “мониторинг” на заседанията.

Малката зала за журналистите беше в подземието, откъдето през решетки имаше поглед към протестите срещу правителството и главния прокурор. Представители на Националната служба за охрана (НСО) пък следяха медиите да не прекрачват разрешения за тях периметър.

Пленарната зала на депутатите беше няколко етажа над стаята на журналистите и това създаваше трудности на телевизионните екипи и координацията им с операторите. За медиите пътят до залата беше точно определен, а другите възможности бяха ограничени с турникети.

Възможността за среща между депутати и журналисти беше единствено на т.нар. трибунка, обособено място за бързи пресконференции. Дали, кога и колко ще говори даден депутат обаче решават пиарите на политическите сили.

Сега се предвиждало медиите да имат достъп до депутатите на две места – във фоайето на централния вход откъм Ларгото (от където ще влизат народните представители сутрин) и пред пленарната зала на третия етаж. Има и определено място за провеждане на брифинги, както и конферентна зала на втория етаж, където ще заседават парламентарни групи и ще се организират различни мероприятия. Медиите обаче няма да имат достъп до кулоарите, в които ще са стаите на парламентарните групи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *