Юристи направиха на пух и прах промените за насилието направени от управляващата сглобка ГЕРБ-ПП-ДБ-ДПС

Адвокати направиха на пух и прах силно рекламираните промени в Наказателния кодекс и в закона за домашното насилие, внесени спешно от Бойко Борисов /ГЕРБ/, Делян Пеевски /ДПС/, Кирил Петков /ПП/ и други депутати от управляващото мнозинство. Заради въпросните изменения дори се прекратява ваканцията на депутатите и те се събират на извънредно заседание в понеделник. И двата проекта са мотивирани с конкретния случая за бруталното насилие над обезобразеното момиче в Стара Загора, независимо че не могат да окажат каквото и влияние върху него. Те не са подложени и на широко обществено обсъждане, както изисква законът.

Промените в НК предвиждат наказанието за средна телесна повреда да бъде завишено на до 8 години затвор (сега е до 6 г.) Пробацията отпада като алтернативно на лишаването от свобода до 2 години наказание за лека телесна повреда. Завишават се и глобите, предвидени за лека телесна повреда, изразяваща се в причиняване на болка или страдание без разстройство на здравето. Сега наказанието по този текст е лишаване от свобода до шест месеца или пробация, или глоба от сто до триста лева. Предлага се глобата да е от 500 до 1000 лв.

Измененията на Пеевски, Борисов, Петков в закона за домашното насилие пък предвиждат „фактическо съжителство“ да бъде заменено с „интимна връзка“. Интимната връзка се дефинира като „доброволен сравнително траен съюз между две лица, който възниква и съществува като фактическо състояние, без да е необходимо спазването на правно регулирана процедура и независимо дали лицата споделят едно домакинство, като водещ елемент е строго личният характер на техните отношения“.

Още при появата на предложенията те бяха обявени от експерти за популистки, половинчати, безсмислени, прибързани. Опасенията са, че те могат да доведат до още по-голяма каша и като законодателна рамка, и като прилагане.

В сряда сутринта те бяха силно разкритикувани от бившия вътрешен министър и настоящ адвокат Емануил Йорданов, както и от адвокат Райна Аврамова. 

„Не виждам смисъл да се прекъсва отпуската на депутатите, за да се приемат под тревога някакви промени, които могат и да не заработят“, каза Йорданов пред БНТ. Той призна, че се е изумил от текста, който се подготвя за включване в Закона за защита от домашно насилие, за „интимна връзка“ и добави: „С много думи не се казва нищо. Хубаво е, когато се пишат закони, този, който ги пише, да пита някого, който поне веднъж е влизал в съдебна зала. Използването на прилагателни в законови текстове не е препоръчително, защото законът не е стихотворение. Който иска да пише стихотворение, да отиде в литературен кръжок. В Народното събрание трябва да работят юристи“.

Йорданов вижда проблем и с предложението за леката телесна повреда в НК. Той се опасява, че на практика наказанието може да стане дори по-леко от сега, защото според чл.78А Наказателен кодекс се предвижда възможността за замяна на наказателната отговорност с административна глоба за престъпления, предвиждащи до 2 години. Така може да отпадне възможността за пробация, но може и изобщо да няма осъждане.

Адвокат Райна Аврамова пък обяви, че промените в НК предвиждат само увеличаване на наказание и от това няма да има ефект. „Има огромна празнина в НК, която няма как да се запълни с повишаване размера на наказанието за средна телесна повреда от 6 на 8 години. Трябва да се вкарат текстове, които да могат да запълнят тази празнота и наистина да служат превъзпитателно“, каза тя. Според нея също има проблем в определението за интимна връзка. „Как точно ще се доказва тя? Отива се в друга крайност и това ще породи хиляди интерпретации от различни съдебни състави из цялата страна“, смята Аврамова.

„Как оцеляхме толкова години, без законът да ни каже какво е “интимна връзка” не знам“, коментира във Фейсбук адвокат Емилия Недева. Според адвокат Силвия Петкова пък внесените законопроекти са показали отново „лицемерието на народните представители, популизма и хвърлянето на пясък в очите на обществото с претенции за свършена работа“. Според нея е необходима „цялостна и добре обмислена стратегия, която да коригира съществуващите в НК неприложими квалифицирани състави за престъпления, извършени в условията на домашно насилие, а не произволно увеличаване на наказания“. Тя критикува и премахването на пробацията като алтернативно наказание и обяснява, че това практически ще доведе до увеличаване броя условни присъди, за които в повечето случаи няма да могат да се прилагат пробационни мерки.

Прави впечатление и това, че в промените в НК на депутатите липсват основни искания на омбудсмана Диана Ковачева и адвокат Михаил Екимджиев за включване на наказателна отговорност за изтезание и унизително отношение.

Във вторник Ковачева е внесла свои предложения в НС, но те не са формална законодателна инициатива – за да бъде такава, те трябва да бъдат заведени от народен представител.

В нейните предложения тя предлага нов член 130а НК, според който:

  • ако някой „съзнателно използва спрямо другиго сила или причини другиму физическо страдание или болка по начин или със средства, които явно унижават човешкото достойнство на пострадалия, потискат го, предизвикват у него силен стрес, душевна болка или чувство на малоценност, безпомощност или страх, или поставя другиму в положение или го държи в положение, което явно унижава човешкото достойнство на пострадалия, потиска го, предизвиква у него силен стрес, душевна болка или чувство на малоценност, безпомощност или страх, се наказва с лишаване от свобода до осем години“.

Адвокат Людмил Рангелов също призна, че липсва текст в НК, който да криминализира причиняването на тежки психически травми както в случая със Стара Загора – в момента жертвата може да претендира за евентуално финансово обезщетение заради преживяното изтезание.

Цялото предложение за промени в Наказателния кодекс е направено прекалено прибързано. Това заяви адвокат Рангелов пред БиТиВи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *