Депутатите признаха, че действат популистки, ремонтирайки по спешност Наказателния кодекс и Закона за домашното насилие

Депутатите признаха, че действат популистки, ремонтирайки по спешност Наказателния кодекс и закона за домашното насилие заради бруталния случай на обезобразеното 18-годишно момиче от Стара Загора.

Това се случи по време на извънредното заседание на правната комисия, която заседава днес, за да обсъди промени в НК и Закона за защита от домашното насилие. След това обаче комисията единодушно с 19 гласа подкрепи проекта за промени в НК. С 16 гласа на първо четене мина и проект за промени в НК на „Възраждане“. Това се случи и с проекта за домашното насилие, който беше приет с 12 гласа „за“ и 5 „против“.

ПРЕДЛОЖЕНИЯТА

Промените, внесени от депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, предвиждат наказанието за средна телесна повреда да бъде завишено на до 8 години затвор (сега е до 6 г.) Пробацията отпада като алтернативно на лишаването от свобода до 2 години наказание за лека телесна повреда. Завишават се и глобите, предвидени за лека телесна повреда, изразяваща се в причиняване на болка или страдание без разстройство на здравето. Сега наказанието по този текст е лишаване от свобода до шест месеца или пробация, или глоба от сто до триста лева. Предлага се глобата да е от 500 до 1000 лв.

Измененията на Делян Пеевски, Бойко Борисов, Кирил Петков в закона за домашното насилие пък предвиждат „фактическо съжителство“ да бъде заменено с „интимна връзка“. Интимната връзка се дефинира като „доброволен сравнително траен съюз между две лица, който възниква и съществува като фактическо състояние, без да е необходимо спазването на правно регулирана процедура и независимо дали лицата споделят едно домакинство, като водещ елемент е строго личният характер на техните отношения“.

Още при появата на предложенията те бяха обявени от експерти за популистки, половинчати, безсмислени, прибързани. Опасенията са, че те могат да доведат до още по-голяма каша и като законодателна рамка, и като прилагане.

Комисията ще разгледа и предложения на „Възраждане“ за промени в Наказателния кодекс, които предлагат при леката телесна повреда да се сложи минимално наказание от 3 месеца, за да не може съдът да налага пробация.

Омбудсманът Диана Ковачева също има предложения – засягането на достойнството на личността и психическите травми да влязат в състава на телесните повреди. „Ако такъв текст бъде приет, на практика ще реши проблема“, посочи Ковачева. Тя обаче няма законодателна инициатива и някой от депутатите трябва да припознае предложенията й.

Освен двата проекта като точка в дневния ред на правната комисия е включено обсъждане на ветото на президента Румен Радев над промените в Закона за съдебната власт, свързани с механизма за разследване на главния прокурор. Според него този закон не допринася за трайни и ефективни реформи в правосъдната система и това има пряко отношение към борбата срещу беззаконието и безнаказаността. С връщането за ново обсъждане на този закон държавният глава дава възможност на народните представители да не допуснат възпрепятстването за дълъг период от време на конкретното приложение на новосъздадения механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници, съобщават още от президентството. Депутатите изобщо не обсъдиха ветото, представено им от Крум Зарков, който сега е правен съветник на Радев. Те директно прегласуваха закона с 11 гласа „за“, 2 „против“ и 1 „въздържал се“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *