Вежди Рашидов с цинични думи за жените станали жертва на домашно насилие: Всички ку*ви да се сетят, че са изнасилвани

„Всички к**ви се събудиха да се сетят след 15 години, че са изнасилвани, като оня американския режисьор, дето го направиха на маймуна.“

С тази скандална реплика бившият председател на Народното събрание и настоящ депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов обобщава разговор със зам.-председателите на парламента Росица Кирова и Никола Минчев днешния дебат в парламента в пленарната зала, по време на почивката между гласуванията на промените в Закона за защита от домашно насилие, очевидно без да допуска, че наблизо има включен микрофон.

Тази искрена и неподправена позиция идва на фона на обществения гняв и недоволство, предизвикани от обезобразяването на 18-годишното момиче от Стара Загора, което бе нарязано с макетно ножче. Заедно с това почти не минава ден без да се разчуе за нови и нови случаи на брутално насилие над момичета и жени, включително убийства.

След записаното скандално изказване на Рашидов от Български фонд за жените поискаха той незабавно да си подаде оставката.

„Как не Ви е срам, г-н Рашидов! С тези думи правите показно за това защо са необходими промени в Закона и Наказателния кодекс. С тези думи демонстрирате в колко дълбоко сексистко и женомразко общество живеем и колко много работа имаме още! С тези думи показвате какво е недопустимо да се изрича от най-високата трибуна! Да не говорим, че ги изричате по време на обсъждането на промени, предложени и от Вашата парламентарна група“, се казва в позиция на организацията.

„Ние никога не сме очаквали нещо различно от Вас – отношението към дълбоките обществени проблеми винаги е било такова. Затова няма закони и работещи институции. Затова от началото на годината са били убити 12 жени – но Вие ги наричате по друг начин, нали? И те ли влизат в изречената по-нагоре квалификация или са само изнасилените? Вие сте срам за цяла България! Призоваваме да си получите заслуженото за тази реплика, защото ще останете в историята с нея“, посочват още от Български фонд за жените.

Около половин час след публикуването на записа от пресцентърът на ГЕРБ разпространиха кратко писмено извинение от името на Рашидов, от което се разбира, че той не смята да понесе отговорност за думите си като подаде оставка.

От разпространените кадри се вижда как Рашидов се приближава към трибуната, на която седят председателите, а Кирова се обръща към него с репликата „Дайте някакъв мъдър съвет“. В отговор депутатът, който председателстваше в началото и това Народно събрание в ролята си на доайен, искрено и неподправено ѝ препоръчва да поставя закона по-бързо на второ гласуване и да приключват дебатите. Тя му напомня, че това няма как да стане, тъй като депутатите имат да гласуват и ветото на президента по промените в Закона за съдебната власт, но Рашидов вече се е разпалил и признава, че и в момента има действащ закон, по който може да се санкционира насилието и че домашното насилие с нищо не „се различава от външното“.

Въпреки подканата на Кирова да излязат от залата Рашидов продължава: „Какво чешеме езиците? Всички к**ви се събудиха да се сетят след 15 години, че са изнасилвани, като оня американския режисьор, дето го направиха на маймуна.“ Бившият министър на културата два мандата и дългогодишен председател на ресорната парламентарна комисия очевидно намеква за случая с американския продуцент Харви Уайнстийн, който беше осъден на повече от две десетилетия затвор за две изнасилвания, а сигналите срещу него поставиха началото на движението #Аз Също (#MeToo), в което се включиха някои от най-популярните холивудски знаменитости.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *