Кандидатът на ПП-ДБ за кмет на София Васил Терзиев е син и внук на ДС и МВР не само на квадрат, а и на куб – дори и по майчина линия

„Кандидатът на ПП-ДБ за кмет на София Васил Терзиев е син и внук на ДС и МВР не само на квадрат, а и на куб – в буквалния смисъл на думата. Още след номинацията му стана ясно, че дядото Васил, брат му Тодор и синовете им Александър и Павел са висши кадри на комунистическата Държавна сигурност. Избраникът на ПП-ДБ не отрече тази информация, обяви само, че няма от какво да се притеснява, а партиите, които са застанали зад него знаят това. Но явно проблем има, защото преди месец Васил не каза на софиянци, че и по линия на майка си е от червен род, свързан с тоталитарните репресивни служби  на комунистическия режим.“

Това коментира пред БГНЕС първият шеф на комисията по досиетата и бивш народен представител Методи Андреев. Той се позовава на информация от бивши служители на ДС, които са работили с майката на Терзиев.

Иглика Цекова Вельова е била дългогодишен кадър – офицер в отдел 06 на ПГУ на ДС. Всъщност това е информационният и аналитичен център, в който постъпва цялата секретна информация от всички структури на ДС и МВР в страната. Майката на Васил години наред е разполагала с достъп до свръх секретна и важна информация, до която не са допускани случайни лица.

Оказва се обаче, че и дядото на Васил по майчина линия Цеко Вельов Цеков е кадрови служител на МВР – Видин. Васил можеше да обяви сам тази информация и да бъде открит и честен със софиянци, а не обществото да събира за него и семейството му факти от различни странични източницитрохичка по трохичка. Така се създава възможност и за подвеждане и за допускане на неточности, включително и за раждане на фалшиви новини, смята Андреев.

Той е изненадан и от отговорите, които Васил Терзиев дава в почти всичките си интервюта досега – претендира за пълно отваряне на досиетата, за да нямало повече тайни и злоупотреби.

Но този млад човек си противоречи тежко – повече от месец Терзиев мълчи за призива на разследващия журналист и издател на сайта desebg.com Христо Христов.

Той призова Васил, след като няма от какво да се притеснява и да крие, заедно с баща му Александър и чичо му Павел да дадат достъп на изследователи до кадровите досиета на бащите си – партизаните генерали Васил и Тодор, но и до собствените си. Те не са публично отворени и достъпни и могат да бъдат прочетени само с тяхно съгласие. До този момент Васил, баща му и чичо му мълчат, а претендират за пълно осветяване. Сега младият бизнесмен трябва да поиска същото и от майка си. Нейното кадрово дело и на баща й Цеко вероятно са не по-малко интересни, казва Андреев.

Но фактът, че Васил мълчи по тази тема и не иска изобщо да я коментира, показва недвусмислено неувереност и притеснение, от това, което се крие вархивите.

Той настоява още веднъж лидерите на ПП и основно на ДБ да преосмислят кандидатурата на Терзиев, защото е компрометирана и е подигравка с десния електорат и жертвите на комунизма. С тази съмнителна кандидатура те реално рекетират и изнасилват десния избирател в София, казва Методи Андреев.

Що се отнася до местните избори, от обявяването на Васил Терзиев за кандидат за кметския пост в столицата до сега, вече 5 седмици Терзиев и екипът му обикалят различните квартали на София, да се срещат с хора, като раздават и брошури с цел агитация, нарушавайки закона, тъй като все още предизборната кампания все още не е официално открита, за което трябва да се самосезират съответните органи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *