Ще изгонят ли Вежди Рашидов и от Народното събрание?

Много усилия и голямо публично унижение си спести ГЕРБ, благодарение на това, че депутатът Вежди Рашидов доброволно се оттегли от постовете си в парламента и партията след огромния скандал, който предизвика с вулгарните си думи спрямо жените станали жертви на домашно насилие.

Колегите му в Народното събрание поискаха от него да подаде оставка като председател на парламентарната комисия по културата и медиите, а също и като член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ – оперативното ръководство на партията. Рашидов го направи веднага, но не показа, че е готов изцяло да напусне парламента. А това трябва да се случи след удара, който нанесе по репутацията на Народното събрание, на което съвсем доскоро дори беше председател. „Сега“ отправи питане към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за мнението му по въпроса, но отговор все още няма.

Според правилника на Народното събрание, когато председател на парламентарна комисия напусне предсрочно поста си по собствена воля, тогава освобождаването му само се обявява – без да се обсъжда и гласува. Съвсем друго е положението, когато парламентарната група, която го е предложила за председател, или мнозинството от членовете на самата комисия поискат той да бъде изхвърлен. Тогава е необходимо решение на Народното събрание. А това, на свой ред, означава публично обсъждане в пленарната зала, съпроводено с атаки, сблъсъци и подигравки, които неизменно съпровождат такива дебати.

Сега на герберите няма да им се налага да преминават през такава неприятна за тях ситуация. Просто в началото на есенната сесия на парламента председателят му Росен Желязков ще обяви, че Рашидов е напуснал поста.

Оставката на Рашидов от Изпълнителната комисия също спестява главоболия на партията. Според устава на ГЕРБ членовете на партийното ръководство се избират и освобождават от Националното събрание – върховният орган на партията, който се свиква веднъж на поне 4 години. Когато обаче някой от членовете на Изпълкома поиска да бъде освободен, тогава решението има сила от датата на заявлението. От пресцентъра на ГЕРБ потвърдиха, че Рашидов е подал такова заявление. Така няма нужда да се чака следващото свикване на Националното събрание на партията (това стана за последно през 2022 г., така че следващото вероятно ще бъде след 3 години – бел.а.), за да изпадне бившият културен министър от ръководството.

Българският фонд за жените призова Вежди Рашидов незабавно да подаде оставката си като народен представител.

„Вече почти сме привикнали към заседания, които се превръщат в политически цирк, в арена на реч на омраза и нападки към гражданските организации, в състезание по нехайство, по време на които се измества фокусът от нужните промени в законодателството и наболелите, дълбоко вкоренени в обществото ни, проблеми с домашното насилие и насилието, основано на пола”, пишат в позиция до медиите от Българския фонд за жените.

„Заседанията се превръщат и в трибуна, от която крайно регресивни партии изразяват гръмогласно собствените си политически послания без капка загриженост за 13-те убити жени от началото на годината и останалите 1 милион българки, които страдат от насилие всеки ден. Те са унижение за жертвите на домашно насилие и насилието над жени в нашата държава”, посочват още оттам.

От Българския фонд за жените допълват, „че не е достатъчно от ГЕРБ да поискат оставките Ви от две комисии – това няма да заглуши думите Ви”. И призовават народните представители от всички партии да гласуват оставката на Рашидов.

Припомняме, че вчера, по време на една от почивките между гласуванията на промените в Закона за защита от домашно насилие, очевидно без да допуска, че наблизо има включен микрофон, Вежди Рашидов каза пред зам.-председателите на парламента Никола Минчев и Росица Кирова: „Има и сега закони. Кво чешеме езици?! Всички к**ви се събудиха и се сетиха след 15 години, че са изнасилвани“.

Остава обаче въпросът – ще се откаже ли да бъде депутат? Това принципно е въпрос на лично волеизявление, но като всичко в ГЕРБ, последната дума е на партийния лидер, който засега мълчи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *